Ortodontist Nedir?

 

Ortodontist Nedir

Ortodonti diş hekimliğinin diş düzensizlikleri ile ilgilenen dalıdır, ortodontist ise bu alanda uzmanlaşmış diş hekimlerine verilen isimdir. Ortodontist olarak hizmet verebilmek için öncelikle diş hekimliği fakültesi mezunu olmak ve sonrasında bu alanda uzmanlık yapmak gerekir. Uzmanlık süreci içerisinde diş hareketlerini kontrol edebilmek için gerekli olan bütün bilgiler öğrenilir. Uzmanlığı olmayan diş hekimleri için ortodontist tanımlaması yapılamaz. Ortodonti bozuklukları çok farklı nedenlere dayanarak ortaya çıkabilir. Çocukluk çağında süt dişlerinin değişmesi sırasında gerekli bakımların yapılmaması bunlar arasında ilk sıralarda gelir. Diş dizilimi ile ilgili genetik faktörler ise bir başka nedendir. Çapraşık diş yapısı kalıtımsal olarak aileden geçebilir. Kulak, burun ve boğaz bölgesinde yaşanan problemler de dişlerin yapısının bozulmasına, çene kemiklerinin istenmeyen formalara girmesine neden olabilir. Parmak emme, uzun süre yalancı emzik kullanma, dil emme, kalem ısırma gibi sorunlar da dişlerin yapısını bozabilir.

 

Ortodonti Tedavisi Hangi Yaşlarda Uygulanır?

Ortodonti tedavisi hemen hemen her yaş için uygulanabilir bir yöntemdir. Burada önemli olan bozukluğun hangi aşamada ve ne şekilde olduğudur. Bozukluk sadece diş çapraşıklıklarından kaynaklanıyor ise her yaşta tedaviye başlanır. Ancak iskelet ile ilgili bir sorun var ise genel olarak ergenlik döneminin bitmesi ve hastanın gelişimini tamamlaması beklenir. Yetişkinlik dönemlerinde iskelete bağlı sorunlar cerrahi operasyonlar ve ortodontik tedavinin birlikte yürütülmesi ile planlanır. Diş çapraşıklıkları için artık şeffaf braketler, diş arkası telleri ve şeffaf kalıplar kullanılır. Dişlerinin diziliminde problem olan hastaların tedavi aşamasında en çok kaçındığı konulardan bir tanesi de diş tellerinin görünmesi idi. Şeffaf teller ile artık bu sorun da tamamen ortadan kalktı.

 

Ortodonti Tedavisi Neden Yapılır?

Ortodonti tedavisinin iki yönlü bir amacı vardır. Diş yapısının bozuk olması hem estetik hem de sağlık açısından sorunları da beraberinde getirir. Bozuk dişler kişinin konuşmasından gülmesine kadar birçok sosyal davranışı doğrudan olumsuz etkiler. Bunun daha da ötesinde dişlerin düzgün temizlenememesi, çiğneme fonksiyonunun tam olarak yerine getirilmemesi, diş etine ve çene kemiğine yapılan aşırı baskı zaman içerisinde daha ileri seviyede ağız sorunları oluşturur. Bunlar arasında diş eti çekilmesi, diş kayıpları ve çürüme başta gelir. Bursa  Ortodonti tedavisi sırasında gerekli duyulduğu hallerde birkaç dal birlikte çalışabilir. Kulak, burun ve boğaz ile ilgili sorunlarda iki hekimin ortak çalışması ile tedavi planlanır. Tedavinin sürdürülmesi sırasında diş hekimliğinin cerrahi gibi diğer dallarından da yardım alınabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çürük Diş Tedavisi Nasıl Yapılır

Dişin Çürümesini Hızlandıran Etkenler

Çene Ameliyatı Sonrası Daha Hızlı İyileşmenize Yardımcı Olacak 5 İpucu