Çürük Diş Tedavisi Nasıl Yapılır


Çürük Diş Tedavisi Nasıl Yapılır

Diş yapısı bakterilerin yerleşmesi ve çoğalması için çok müsait bir alandır. Dişler özellikle de yan yana oldukları için gerek dişlerin aralarında gerekse üzerlerinde ve yanlarında bakteri oluşumu ve üremesi zamanla diş çürüklerine sebebiyet verir. Her insanın ağzında çürük diş oluşumu oldukça normal bir durumdur. Dişlerin bakımına özen gösterilemediği halde dişlerde çürük meydana gelebilir. Her kemik yapısı farklı olduğundan dişlerde meydana gelen çürüklerin yoğunluğu ve derinliği de farklı olur. Dişlerin çürümemesi için gereken bakımlar yapılmalı ve mutlaka hekime gidilmelidir. Ancak buna rağmen dişlerde çürük meydana geliyorsa derhal tedavisine başlanmalıdır. Dişlerde oluşan çürük ne yazık ki ev ortamında ve kulaktan dolma bilgilerle tedavi edilemez. Mutlaka bir diş doktoru ile görüşme sağlanmalıdır.

Diş Çürüğünde Aşamalar ve Tedavi

Diş çürüğü öncelikle kendini bir nokta şeklinde gösterir ve bu nokta delik haline dönüşerek ikinci aşamayı oluşturur. Üçüncü aşamada çürük artık dişin yumuşak yapısına ulaşarak hızla büyümeye başlar ve son aşamada ise en köke inerek dişte ağrı ve koku yapmaya başlar. Bu aşamalar elbette henüz ilk aşamadayken tedavi ettirilmeli ve mutlaka dişe dolgu yaptırılmalıdır. Çürük diş tedavisi son aşmaya gelene kadar yapılabilir ve diş kurtarılabilir. Eğer çürük dişin kanallarına, sinirlerine, en kök kısmına kadar ulaşmışsa, bu durum artık diş kökünde iltihaplanmaya sebep olur ve tek çözüm dişi çektirmektir.

Çürük Diş Tedavisinde Aşamalar

Çürük diş tedavi edilirken öncelikle dişin hangi aşamada çürük olduğuna bakılır. Daha sonra bu aşamaya uygun bir tedavi şekli benimsenir. Eğer çürük henüz yeni başlamışsa, diş derhal temizlenir ve dolgu yapılır. Ancak çürük üçüncü aşamaya gelmişse ve dişin yumuşak zeminine yerleşmişse, burada kanal tedavisi uygulanır ve birden fazla kez tedavi seansına katılmak gerekebilir. Dişlerin yapısına göre de tedavi şekillerinde ve zamanlarında değişkenlikler meydana gelebilir. Ancak çürük son aşamaya geldiyse, bu durumda temizlense dahi diş kullanılamaz ve dolgu yapılamaz bir hal alır. Bu nedenle çürük başlangıcını fark ettiğiniz andan itibaren bir hekime danışmanızda fayda vardır.
İlgili Haber : Diş Çürümesi Etkenleri

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çene Ameliyatı Sonrası Daha Hızlı İyileşmenize Yardımcı Olacak 5 İpucu

Geçici Diş Dolgularınızın Bakımı Nasıl Yapılır?