Dişin Çürümesini Hızlandıran Etkenler

Dişin Çürümesini Hızlandıran Etkenler  Nelerdir


Günümüzün en önemli sorunlarından biri olan diş çürümesi gitgide kötü bir hal almaya başladı. Küçük yaştan beri eğitilmemiş olan insanlar diş bakımlarına yeterli özeni göstermiyorlar. Diş çürüğü özellikle sağlıksız ve düzensiz bir beslenme düzenine sahip olan insanlarda görülmektedir. Diş çürüğü ağızda bulunan bakteriler, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabilmektedir. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu aşındırarak diş minesinin bozulmasına ve sonuçta da çürüklerin başlamasına ve diş hekimlerinin kavite dedikleri oyuklara sebebiyet vermektedir. Kütahya Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Doktoru Süleyman Kabal'ın konuya ilişkin yorumları şu şekilde.


Diş Nasıl Çürür?


Diş çürüğü genellikle diş minesinin yıkılması, kimi zaman onun altındaki dentin ve kimi zaman da kök yüzeyini kaplayan sert dokunun yıkılmasıyla oluşur. Diş çürüğü genellikle çok ve sağlıksız karbonhidrat  içeren yiyeceklerin (un, şeker, nişasta gibi), sigara alkol gibi tütün ürünlerinin, sağlıksız ve bol şekerli ya da gazlı içeceklerin, çikolatalı ya da şerbetli özellikle yapışkan yiyeceklerin çok tüketilmesi ve diş yüzeyinde uzun süre kalmasıyla oluşur. Ağızda hâlihazırda var olan bakterilerin bu yiyeceklerin artıklarıyla beslenmesi ile bazı mikroorganizmaların da yardımıyla asit üretmektedir. Bir süre sonra bu asit dişin sert dokularını yıkıp diş çürüklerinin oluşmasına sebep olmaktadır.


Diş Çürüğü Nasıl Engellenir?


Kütahya Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi doktoru Süleyman Kabal dişlerin tedavisinde bunların uygulanması gerektiğinde vurgu yapıyor: Tabi ki diş çürüğünün engellenmesi mümkün. Her gün sabah kahvaltıdan sonra, akşam da yatmadan önce dişleri doğru diş fırçasıyla fırçalamak ve düzenli olarak diş ipi kullanmak büyük bir engel olacaktır. Özellikle dişlerin arasına yerleşen artıkları çıkartmak ve temizlemek için diş ipi çok önemlidir. Bunların haricinde en az 6 ayda bir diş hekimlerine kontrole gitmek de en önemli faktörler arasındadır.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çürük Diş Tedavisi Nasıl Yapılır

Çene Ameliyatı Sonrası Daha Hızlı İyileşmenize Yardımcı Olacak 5 İpucu

Geçici Diş Dolgularınızın Bakımı Nasıl Yapılır?