Dişeti Hastalıkları Hakkında Kısa Bir Bilgi

 

Dişeti Hastalıkları Hakkında Kısa Bir Bilgi

Ağız hijyeninin belirli temel yönlerine çoğunlukla aşina olsak da, çoğu zaman dişlerimizi fırçalamak ve diş ipi kullanmak gibi belirli görevlerden vazgeçme eğilimindeyiz. Bu, yiyeceklerin dişlerin arasına ve diş etlerinin etrafına yapışmasını sağlayarak diş eti hastalıkları riskini artırır.

Diş eti hastalığı nasıl oluşur?

Diş sorunları konusunda bilgi aldığımız Bursa diş doktorları arasında yer alan Dr. Dt. Cenker Selçuk bu konuda şunları söyledi; Diş eti hastalıkları/periodontal hastalıklar olarak da adlandırılırlar, öncelikle ağızda yemek artıkları kaldığında gelişen oral bakterilerden kaynaklanır. Bu tür bakteriler genellikle ağızda oluşan plak ve tartar da ürerler. Kalıntı gıda parçacıklarının en belirgin nedeni dışında, diş eti hastalıkları potansiyel olarak şunlardan kaynaklanabilir:

Tütünü çiğnemek veya sigara içmek için kullanmak

Dişlerinizle sıkma ve gıcırdatma hareketleri yapmak

Bazı ilaç türleri

Genetik bir problem de olabilir

Dişeti hastalığının aşamaları şunları içerir:

Diş eti iltihabı: Bu, diş eti hastalığının başlangıç, geri dönüşümlü aşamasıdır. Ancak hastalık genellikle bu aşamada tespit edilemez.

Periodontitis: Tedavi edilmediğinde diş eti iltihabı, diş eti hastalığının bir sonraki aşamasına yol açabilir. Periodontitisin birkaç aşaması olabilirken, en olağan bedensel etkisi diş etlerinin şişmesidir. Bu inflamatuar etki, vücudun ağzın enfekte olmuş bölgesindeki kemik ve dokuyu parçalamasından kaynaklanır. Bu daha sonra diş ve kemik kaybına neden olabilir.

Diş eti hastalığının belirtileri şunlardır:

Kırmızı, kanama ve/veya şiş diş etleri

Ağız kokusu

Dişlerin hareketliliği

Diş eti çekilmesinin neden olduğu diş hassasiyeti

Diş eti hastalığı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi başka hastalık türüne katkıda bulunabilir:

Kalp hastalığı ve İnme: Çalışmalar, diş eti iltihabı sırasında ağız boşluğunda yüksek düzeyde bakteri bulunmasının kardiyovasküler hastalık ve felç riskini artırabileceğini göstermiştir.

Diyabet: Araştırmalar, diyabetli kişilerin genellikle bir çeşit diş eti hastalığına sahip olduğunu göstermiştir. Bu, yüksek miktarda kan şekeri varlığından kaynaklanmaktadır.

Erken Doğum: Araştırmalar, diş eti hastalığı olan kadınların erken doğum, yani normal gebelik dönemini tamamlamamış bebekler doğurma olasılığının yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Araştırmalar ayrıca kadınların hamile olduklarında diş eti iltihabına daha duyarlı olduklarını göstermektedir. Bu nedenle hamile kadınların, kendilerinin ve çocuklarının sağlığını sağlamak için dişlerine gereken özeni göstermeleri şiddetle tavsiye edilir.

Diş eti hastalığı tedavisi

Diş eti hastalığının türüne ve yoğunluğuna göre çeşitli tedavi şekilleri olabilir.

Daha yaygın tedavi biçimlerinden bazıları şunlardır:

Plak ve diş taşını çıkarmak için dişlerin klinik olarak ölçeklenmesi


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çürük Diş Tedavisi Nasıl Yapılır

Çene Ameliyatı Sonrası Daha Hızlı İyileşmenize Yardımcı Olacak 5 İpucu

Geçici Diş Dolgularınızın Bakımı Nasıl Yapılır?