Dişeti hastalığının tedavisi

 

Dişeti hastalığının tedavisi

Enfeksiyonun ciddiyetine bağlı olarak, diş eti hastalığı için çeşitli tedavi türleri vardır. Her tedavi türü, enfeksiyonu kontrol etmeyi ve dişleri çevreleyen dokuları eski haline getirmeyi amaçlar.

 

Cerrahi işlemler genellikle diş çevresindeki dokularda oluşan hasarı onarmak için kullanılır. Bu prosedürler diş eti greftlerini ve kemik ve doku greftlerini içerebilir. Bu tedaviler invazivdir ve ağrılı olabilir.

 

Cerrahi olmayan tedaviler, ölçekleme ve kök planlaması içerebilir. Bu tedaviler diş ve kök yüzeylerinden diş törpüsü plak ve tartarı temizler. Ayrıca bakterilerin yapışmasını zorlaştırmak için dişlerin kök yüzeylerini düzleştirirler.

 

Diğer cerrahi olmayan teknikler, bir sakız grefti veya yumuşak doku grefti içerebilir. Bu prosedürler, enfekte diş eti dokusunun çıkarılmasını, geri çekilmiş diş etlerinin doldurulmasını ve açıkta kalan kökü örtmek için dokunun yeniden takılmasını içerebilir. Bu işlemler ameliyattan sonra bir hafta veya daha fazla sürebilir ve diş etleri ağrılı olabilir.

 

Diğer bir ameliyatsız tedavi türü lazer tedavisidir. Lazer tedavisi, enfekte diş eti dokusunun çıkarılmasına yardımcı olabilir ve geleneksel cerrahi tedavilerle birlikte kullanılabilir.

 

Diş etlerinizi etkileyen ilaçlar

İlaçlar diş etlerinizi ve dişlerinizi çeşitli şekillerde etkileyebilir. Bu yan etkilerden bazıları küçük olabilir, ancak diğerleri ciddi olabilir. Bir ilaç almaya başlamadan önce, etkilerini doktorunuz ve diş hekiminizle tartışmalısınız. En iyi tedavileri belirlemenize yardımcı olabilirler.

 

Bazı ilaçlar diş eti şişmesine ve kanamaya neden olabilir. Bu yan etkiler, yüksek tansiyon ilaçları, nöbet bozuklukları için ilaçlar ve diğer ilaçların bir sonucu olabilir. Ayrıca kalp hastalığı, kanser ve alerji ilaçları da bunlara neden olabilir.

 

Bazı ilaçlar da dişlerinizin ve diş etlerinizin tadını değiştirebilir. Bu etkiler küçük olabilir, ancak aynı zamanda çok acı verici olabilir. Bu yan etkileri yaşıyorsanız diş hekiminizden veya eczacınızdan farklı bir ilaç isteyebilirsiniz.

 

Bazı ilaçların diş etlerinizi etkilemesinin bir başka yolu da ağız kuruluğu oluşturmaktır. Ağız kuruluğu bir problemdir çünkü ağzınızda bakterilerin büyümesine izin verir. Ayrıca dişlerinizi diş çürümesine daha yatkın hale getirir. Bol su içmek ve şekersiz sakız ve şeker yemek önemlidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çürük Diş Tedavisi Nasıl Yapılır

Dişin Çürümesini Hızlandıran Etkenler

Çene Ameliyatı Sonrası Daha Hızlı İyileşmenize Yardımcı Olacak 5 İpucu